Så här börjar du med longering

Nu har du jobbat med dina ledövningar och groundwork och det känns äntligen som att det är dag att börja longera. Hur gör du då?

Börja jobba hästen lite i groundwork och när det känns bra så smyg försiktigt ner bredvid hästen och vänd dig mage mot mage. Gå så pass nära att du lätt kan använda ditt spö på hästen om det behövs. I början går vi med hästen på en volt då den annars blir för liten, när vi är så nära. Då kan vi behöva vrida oss en aning framåt så att vi inte snubblar på våra ben, då det är svårt att gå helt sidledes.

gw-to-longerposition
Från groundwork går du ner bredvid hästen när du vill börja med longering.

Om hästen tycker det är konstigt att gå bredvid dig på lite avstånd så smacka på och beröm mycket när den tar ett steg. Pröva ett steg till och beröm mycket! Går du alldeles precis intill hästen och kommer inte ifrån den? Lyft upp pisken mot inner bakben och be den flytta ett steg ifrån dig medan ni fortfarande går framåt. Beröm mycket! Fortsätt gradvis att flytta hästen så långt ifrån dig att du kan använda ditt långa spö på ett bekvämt avstånd, där du fortfarande når hästen. I början vill vi bara få hästen att förstå att den ska gå med oss på avstånd och att vi befinner oss i positionen vid dess mage, ungefär vid skänkelläget. Ju närmare du är hästen desto mer måste du gå så att volten inte blir för liten. När både du och hästen är vana förflyttar du hästen längre ut och till slut är volten så stor att du kan stå stilla mitt i volten och föra hästen runt dig.

Nu hästen förstår att den ska gå runt dig på en volt är det dags att börja titta på skolorna. Går det fortfarande att göra en öppna? Vrid din kropp för att föra ut inner bakben och bjuda in ytter bog, precis som du gjorde i groundwork. Lägg till pisken i inner skänkelläge och ge en impuls när hästen har bakbenet i luften. Endast när benet är i luften kan vi påverka dess riktning. Kanske behövs en impuls i handen för att be om bättre ställning? Fungerade det? Fantastiskt! Återgå till böjd rakt fram och pröva sedan en sluta. Vrid din kropp för att bjuda in ytter bak och föra ut inner bog, precis som du gjorde i groundwork. Lyft spöet över ryggen på hästen och lägg till det mot ytter bak vid behov.

Du vrider dig på samma sätt för öppna och sluta i groundwork som i longering.

Ibland räcker det att visa spöet i skänkelläget utan att faktiskt vidröra hästen, vare sig det är inner eller ytterskänkel. Du vill hela tiden jobba på att få både dig själv och hästen känsligare för hjälperna, så när hästen har en grundläggande förståelse för dem, börja med att lägga till pisken i luften bredvid, fungerar inte det så lägg till ett mjukt tryck på hästen och fungerar inte det så lägg till pisken med mer kraft för att få en reaktion. Du måste dock alltid börja mjukt för att hästen ska ha en chans att lära sig en liten signal. Om du konstant lägger på mycket kraft kommer du alltid få göra det för att hästen har lärt sig att det är signalen. Den har då helt enkelt lärt sig att inte lyssna på en lätt signal. När du inte använder spöet för att ge en signal. vinkla ner det mot marken så att hästen inte känner tryck  av det om du omedvetet viftar på det medan du går.

Kom ihåg

  • Gå mage mot mage, i position vid skänkelläget.