Om mig

hohackJag heter Maria Pihl och jag har helt nördat in mig på Akademisk Ridkonst – AR. Detta tränar jag med mina två hästar, Bröta och Mira, kallblodstravare och dansk fredriksborgare.

Vem är då jag? Kort sagt, en akademiker som tränar akademisk ridkonst!

Min första kontakt med den akademiska ridkonsten kom som teorideltagare på en nybörjarhelg. Jag hade tidigare läst ett reportage om AR i en tidning och kände att jag ville veta mer om detta. Efter helgkursen var jag såld. Akademisk ridkonst var verkligen något för mig. Tyvärr hade jag bara ingen häst att träna detta med.

I slutet av 2008 köpte jag Bröta och det akademiska ridkonst-äventyret kunde äntligen ta fart. Jag blev snabbt väldigt intresserad och i maj 2013 åkte jag på 3 månaders praktik till Ekeskogs ridakademi på Gotland. Där fanns Hanna Engström och Celina Harich, båda Bent Branderup-tränare. Nu skulle jag verkligen få lära mig akademisk ridkonst från grunden så det var bara att hoppa av hästen och börja om från början, på marken. Vilken lycka! Det var en alldeles fantastisk tid och jag lärde mig massor.

Jag åkte hem och under 7 månader och övade och vidareutvecklade allt jag lärt mig och därefter åkte jag tillbaka till Gotland, för att stanna i ett halvår. Om min första praktikperiod var fokuserad på arbetet i groundwork och longering så fokuserades detta halvår på ridning. Det var sitsträning och åter sitsträning! Under denna praktikperiod köpte jag dessutom min andra häst, Mira.

Nu tränar jag idogt med mina hästar och jag undervisar dessutom i den akademiska ridkonsten så att fler ska få uppleva denna fantastiska konstform. Jag är en teorinörd av rang och vill veta alla tekniska små detaljer för att fullända en övning. Dessutom jobbar jag intensivt med kroppsmedvetenhet, balans och känsla i träningen. Jag tror att en god teoretisk grund till varför vi tränar som vi gör, tillsammans med en kroppsmedvetenhet hos både häst och människa skapar de bästa förutsättningarna för en trevlig träningsstund. Mitt mål är att ha roligt med hästarna och att en dag bli riddare inom det akademiska riddarskapet. Det första delmålet, ett godkänt groundwork och longerprov nåddes i december 2015 och jag tränar nu hårt för delmål två, att bli väpnare.

I min strävan att hjälpa hästar att bli sunda och glada individer började jag intressera mig för alternativmedicin och att se hur alla hästens delar samspelar i individen, både på kroppslig, mental och själslig nivå. Jag fastnade för origopatin som har ett fint helhetstänk. Nu utbildar jag mig inom detta område och jag ser hur mina två delar, akademisk ridkonst och origopati, tillsammans  ger mig än fler verktyg att guida ägarna till sunda hästar. Med origopatin kan jag balansera upp hästen kroppsligt, mentalt och själsligt så att hästen återfår sin ursprungliga funktion. Därefter kan jag med den akademiska ridkonsten hjälpa ägaren till en träning som bygger upp hästen, för en funktionell och glad individ.

AR-Maria-litengroundworklottelrid